Ételek/Italok

 

Étkezés

 

A német konyha főzéshez vajat, növényi olajokat, vagy margarint használ és csak nagyon kevés sertészsírt. A bajor konyha az, amelyik nagyobb mértékben főz sertészsírral. Kedvelt fűszerük a bors, a szerecsendió, a vadas ételekhez a majoránna és a babérlevél, használják a fahéjat, a szegfűszeget, kismértékben a curryt és a fűszerpaprikát, a zöldpetrezselymet pedig szinte minden ételükhöz. A németeknél kedveltek a leves jellegű egytálételek, ilyenkor füstölt húst, szalonnát vagy különböző kolbászokat - Wurst - főznek bele. Jó minőségűek a krémleveseik, de készítenek hurkalevest, sajt-, sörleveseket, burgonya-, zöldség-, hagymalevest, körtelevest vagy a számunkra kissé szokatlan angolnalevest. Változatosan készítik a különböző édesvízi és tengeri halakat, rákokat, kagylókat hidegen és melegen, ezeket adják előételként és főételként is. Egyik jellegzetes hideg ételük a Hacke Peter, ez darált sertéshús befűszerezve, amit nyersen fogyasztanak. Különböző alapanyagokból készítik a német konyhára jellemző ragukat, lehet borjú, szárnyashús, nyelv, szív, hal stb. Az összedarabolt alapanyagot tejmártással megkötik, sajttal a tetején sütőben megpirítják. A Wurstoknak sok fajtája ismert, így a Bockwurst, Bratwurst, a bajor Wes-Wurst, a frankfurter és egyéb virsli és kolbász fajták. Az ún. egybesült húsokat - ami lehet marha, sertés, birka, csirke, kacsa - tulajdonképpen bő lében párolják, nem sütik ropogósra. A pároláshoz almabort is használnak, bár náluk is terjed - francia hatásra - a fehér és vörösborok használata. Közkedveltek a különféle vagdaltak, húsgombócok. Ismert ételük a főtt sertéscsülök, amit borsópürével és párolt savanyúkáposztával tálalnak. Ünnepi különlegesség a bajor kenyértésztában sült sonka. A német konyhára jellemzőek a tejfölös, pikáns mártásban párolt, vadas jellegű ételek. Nem olyan mértékben mint hazánkban, de viszonylag sok sertéshúst fogyasztanak. Köretként sósburgonyát - gyakran egészben főzve - gombócokat, burgonyapürét, zöldségeket adnak. Érdekesebb burgonyaköret a mandulás krokett, a tormás krumpli, vagy a Leniswebwer, ami nem más, mint főtt burgonya palacsintatésztával kisütve. Gyakran készített köretük a párolt édes- és savanyúkáposzta, vöröskáposzta különösen ízletes almával párolva, de sokat fogyasztanak a száraz hüvelyesekből is.Salátáikhoz olajos, joghurtos, majonézes, kapros dresszingeket készítenek. A salátákat önálló fogásként fogyasztják. Desszertként gyümölcsös lepényeket, tortákat készítenek vagy margarinkrémes tejszínes tortát. Igazi különlegesség a tejszínes túrókrémtortájuk. Kedvelik a Kucheneket - kalácsnak, süteménynek lehetne fordítani - és az osztrákokhoz hasonlóan a smarnikat, a morzsaféléket, így a császármorzsát, a daramorzsát stb. A franciáktól és a svájciaktól átvették a sajtfogyasztás szokását. Sokféle és jó minőségű kenyeret, péksüteményt készítenek, ezek közül kedveltebbek a barna rozslisztből sütött termékek. Kávéjuk a hosszúra főzött és viszonylag gyenge filterkávé, ehhez több kávé kell, de az átfolyó forróvíz nem lúgozza ki nagyon. A kávéhoz tejet vagy tejszínt adnak. A sör a nemzeti italuk, de elsősorban a Rajna mentén jó minőségű borokat termelnek. A fehérborokat jól behűtve fogyasztják. Kiváló minőségűek a pálinkafélék, így a Korn, Steinhager, Wiliams /körtepálinka/, Himbergeist stb., ezeket is jól behűtve kedvelik. A napi étkezési ritmusuk átlagos. A három főétkezés mellett tízóraira wurst-okat kolbászféléket és pácolt halakat fogyasztanak. Hagyományai vannak a délutáni kávézásnak, amihez süteményeket fogyasztanak.

Éttermek

Bierhalle

Söröző; sőr mellé melegitett, salátát és sósperecet is rendelhetünk. A legismertebb sörözők Münchenben vannak, ahol szeptember végén hatalmas sörfesztivált (Oktoberfest) tartanak.

Bierstube

A bár legközelebbi megfelelője, bár hangulatában nagyon különbözhet ezektől;

A kocsma és a szük ételkínálat áltzalában naponta változik.

 

 

Café

Süteményt, ropogtatni valót és innivalót kináló kévézó. Némelyik reggelire bő választékú

Étlapot állit össze. A Tanzcafé apró táncparkettel is fel van szerelve.

 

Gashaus/Gasthof

Fogadó, általában vidéken. Házias konyhát és népi hangulatot nyújt.

 

Gaststätte

A vendéglő másik neve.

 

Konditorei

Cukrászda, gyakran kávézóval összekapcsolva.

 

Milchbar

Natúr és izesített tejet süteménnyel felszolgáló bár. Némely vidéken Milchstübel-nek is nevezik.

 

Raststätte

Útmenti vendéglő. Általában autópályák és főútvonalak mentén található, szállás- és autójavítási lehetőségekkel.

 

Ratskeller

Városháza (gyakran történelmi épitmény) pincéjében működő étterem.

 

Restaurant

Étterem; általában előkelő létesítmény, ennek megfelelő, a helyi különlegességektől a nemzetközileg kedvelt ételekig terjedő kinálattal.

 

Schnellimbiss

Falatozó; angol neve (snackbar) is használatos. Legfőbb kínálata a sör és a kolbász. A „kolbász-stand"

 

 

Napi étkezések

 

Frühstück/reggeli

A reggelit általában 7-10 óra között fogyasztják. Többnyire tartalmas élelmiszereket

Szolgálnak fel: felvágottak, sajtok, pástétomok, kemény tojás, dzsem, különféle kenyér,

Péksütemények, kávé, kakaó. A német reggelink nem lenne teljes, ha nem kóstolnánk meg

Legalább néhányat a különféle kenyerekből: Weissbrot (fehérkenyér), Vollkornbrot (teljes kiörlésü barnakenyér), französischer Weissbrot/

Baguette (fehér szendvicskenyér), Zwiebelbrot (hagymás kenyér) Rosinenbrot (mazsolás kenyér)

Roggenbrot (rozskenyér).

 

Mittagessen/ebéd

Az ebédet 12-14 óra között fogyasztják általában. A vendéglők sokszor nemcsak délben, hanem este is kínálnak különféle ételekből álló menüt (Menü vagy Gedeck).

Ha csak kis könnyeddebb ebédet kívánunk, keressük a Kleine Gerichte menüt.

 

Abendessen/Abendbrot/Vacsora

A németek otthon különféle kenyereket fogyasztanak felvágottal, sajttal, esetleg salátákkal. A vendéglők este is felszolgálnak komolyabb vacsorákat is, általában 23 óráig. Az adagok kielégitőek,

sőt néha az adagok talán „túlméretezettek” is.

A legtöbb vendéglőben kapható fix áras menü (Tagesdeck), naponta változó, rendszerint tipikus német ételekkel, elfogadható árakkal. Esetleg választhat az a la carte (Speisekarte) étlapról is.

A borravaló általában benne van az árban. A legtöbb német ételhez sört isznak, de aki szeretne ki-

Próbálni helyi bort, az kérhet eine Flasche (egy palackkal), eine halbe Flasche (fél üveggel) vagy

Eine Karaffe (egy kancsóval).

 

az Sajtok

A német sajtok általában nem túlérettek, füszerezettek. Ha mégis, akkor azt feltüntetik, hogy

würzig (füszeres), pikant (pikáns), scharf (erős). A németek imádják a sajtokat. AHartkäse az ementálihoz hasonló keménysajt. A Schnittkäse könnyen vágható, a Pilzkäse kéksajt, a Weichkäse a brie-re és a camambert-re hasonlitó puha sajt. A Quark zsirszegény gomolyatúró, amelyet általában csak az ínyencek fogyasztanak. Sokféle ízesitéssel szolgálják fel, desszertként is fogyasztják. A német sajtos sütemények egyik alapanyaga.

 

Kolbászok

Sok világhírü kolbászfélét ismerünk, amelyek Németországból származnak. A teljes kolbászkinálatot a heti piacokon lelhetjük fel. Itt a sajtok óriási kínálatát is felfedezhetjük. Inyencek szerint hozzávetőleg 1500 féle kolbász, Wurst létezik: sültek, Bratwurst és föttek, Knackwurst, és persze a Frankfurter. Jellemző még a Bierwurst (sörkolbász), amelyhez mindig jólesik egy sör. Kenyérre Leberwurst-ot (kenőmájas) kennek. A füstölt kolbászok általában sertés-, vagy marhahúsból készülnek. Jól szeletelhetőek a Käsesalami (sajtos) és Pfeffersalami (borsos) is.

 

 

Italok

Sör/Bier

A legáltalánosabb ital Németországban a sör, - de nem mindig a mi megszokott sörünkkel talál-kozunk! Legjobb rendelni: Bier vom Faß (csapolt sör), pontosabban: ein Helles (egy világosat) vagy ein Dunkles (egy barnát).

 

Bor/Wein

A német szőlősgazdák szövetsége (VDP) szigorúan ellenőrzi a borok minőségét, amelyik palackon ott a címkéje, az feltétlenül megbízható. A palack nyakán a zárjegy (Weinsiegel) el-igazit: a sárga a szárazbort jelzi (trocken), a zöld a félédeset (halbtrocken), a piros pedig az édes bort (lieblich).

 

Tömény szeszes italok

A gabonapárlatok általánosságban a Schnapps nevet kapják. A németek a pálinkát hütve, a sör kisérőjeként kortyolgatják. A Weinbrand minőségi brandy, míg az Obstbrattwein különféle gyümölcsökből készült líkőr. Legismertebb a Kirsch (cseresznye) azaz a cherry brandy.