Anyasági biztosítás

Anyasági biztosítás

Minden németországi munkaviszonnyal rendelkező nő jogosult anyaságibiztosításra, beleértve a részmunkaidőben foglalkoztatottakat is. A háztartásbeliek, vállalkozók, jogi személyek vagy társaságok tagjai, vezetői, diákok illetve az előírt gyakorlatukat töltők nem jogosultak.
A biztosítás fontos eleme, hogy kiköti: várandós és szoptató anyát nem szabad éjszakai műszakban (este 8 és reggel 6 óra között), vasárnap és munkaszüneti napokon foglalkoztatni, valamint túlmunkára kötelezni. A munkaidő vagy a munkakör megváltozása nem lehet hatással az anya fizetésére.
Az anyasági biztosításban "részesülő" nők jogosultak ingyenes orvosi ellátásra, kórházi kezelésre, otthoni ápolásra és az ún. ANYASÁGI SEGÉLY.

 

Anyasági segély

 

A terhesség ideje alatt ugynevezett anyasági segély igényelhető. Ez biztosítási jogviszonyhoz kötött ellátás. A legtöbb esetben a szülés előtti hat hétre és az utána következő nyolc hétre folyósítják. A kismama fizetése alapján állapítják meg a segély összegét, ha rendelkezik Németországi munkaviszonnyal, ha jogosult az anyasági biztosításra, rendelkezik állami beteg biztosítással. Aki nem fizetett betegbiztosítást, de tagja a német betegbiztosítási rendszernek (pl tanuló) vagy a munkaviszonyuk a tehesség alatt szűnt meg, napi 13 euróra jogosult.

Az állami betegbiztosítónál családi alapon biztosított, részmunkaidőben foglalkoztatottak az állami egészségbiztosítótól egy összegben 210 euróra jogosultak.

Magán betegbiztosítással vagy betegbiztosítással nem rendelkezőknek szintén egy összegben 210 eurót utal ki az állami egészségbiztosító. Ezt a munkáltató hozzájárulása egészíti ki.

A magán betegbiztosítást fizető egyéni vállalkozó nő nem jogosult anyasági segélyre,költségeit magán- betegbiztosításból kell fedeznie.