Bank

Bank

Elengedhetetlenül szükséges bankszámlát nyitni valamelyik banknál, hiszen Németországban szinte minden pénzforgalom átutalás útján történik. Minden bank, tehát a privátbankok is állami ellenőrzés alá tartoznak. A legnagyobbak: Deutsche Bank, Commerzbank, Dresdner Bank, Postbank és a különböző takarékbankok (Sparkasse). Érdemes ajánlataikat összehasonlítani, mérlegelni és aztán választani közülük. Ajánlatos a helyi Sparkasse-t választani elsősorban azért, mert a takarékbankok alacsony jutalékkal dolgoznak, és helyben több fiókkal rendelkeznek, ami előnyös lehet, hiszen kényelmesebb, ha lakóhelyünk közelében illeték nélkül vehetünk fel pénzt.

A legtöbb nanknál lehet készpénzt felvenni az ATM automatákból, bank vagy hitelkártyával.

A pénzfelvétel menete általában angolul is követhető. Pénzt váltani utazási irodában, repülőtereken, pályaudvarokon és szállodákban is lehet, de előfordulhat, hogy váltási illetéket számítanak fel, vagy nem túl kedvező az árfolyam. Váltás előtt mindig tájékozódjunk az árfolyamról és a váltóhely költségeiről.-


- Bankok: hétfőtől péntekig 9:00 – 16:00 h, egyes bankfiókokban 18:00 óráig; kisebb városokban a bankok 13:00 és 14:30 h között zárva tartanak.

 

Fontos kifejezések:

Devisen                         valuta

Bankgebühren              kezelési költség

Alle Transaktionen       minden tranzakció

Kassen                          kassza

Wechselstube              pénzváltó

Geldautomat                bankjegykiadó automata