Lakás vagy Házbérlés Németországban

Lakásbérlés, szálláslehetőségekLakáskeresésnél érdemes figyelembe venni, hogy bútorozottat szeretnénk-e, illetve “warmmiete”-t vagy “kaltmiete”-t szeretnénk fizetni. A “warmmiete” azt jelenti, hogy abban az összegben minden benne van – ha van kivétel, az fel van tüntetve. „Warmiete”-nél arra kell számítani, hogy a lakás esetleg egyben van más lakásokkal, vagy az egész egy családi ház, és ezért nem lehet szétválasztani, hogy ki mennyit fogyaszt. Érdemes rákérdezni. A „kaltmiete” azt jelenti, a fentiekkel szemben, hogy ott még rezsit (Nebenkosten) kell fizetni . A lakásbérlésnél, általában egy-két havi lakbért el szoktak kérni kaució gyanánt, és amennyiben az ember ügynökségen keresztül keres lakást, ott is legalább egy havi lakbért ki kell fizetnie, mint az ügynökség költségeként.

 

Kaució/Kaution

A legtöbb főbérlő vagy bérbeadó megköveteli beköltözéskor ezt a biztosítékul szolgáló összeget (Kaution), arra az esetre, ha kárt okoznánk a bérleményben, amelynek rendbehozatalánál keletkező költségeket ebből fizeti ki. A kaució összege 1-3 havi lakbér, amelyet kiköltözéskor visszakapunk.

A bérleti szerződés/Mietvertrag

Ezt már utólag nehezen tudjuk megváltoztatni, célszerűnek látjuk, részletesebben kitérni a fontosabb tudnivalókra. Az első tanácsunk: soha ne siessünk, mivel sok bérbeadó kihasználhatja szorult helyzetünket. Számos esetben irreális, a bérlemény minőségének nem megfelelő árat szabnak, vagy a szerződést úgy készítik el, hogy az szinte csak az ő számukra tartalmaz előnyös záradékokat. Ezért először mindig tekintsük meg a kínált bérleményt, A szerződéssel kapcsolatban aranyszabály: alaposan olvassuk át, s csak aztán írjuk alá! Egy tipp: a papír-írószer boltokban kapható az un. Standard-bérleti szerződés. Vásároljunk belőle és szerződéskötéskor vigyük magunkkal. Ha a főbérlő nem fogadná el, kérdezzünk rá az elútasítás okaira! Semmiképp ne elégedjünk meg a szóbeli megállapodással, ragaszkodjunk az írásos szerződéshez! A következőkre szeretnénk felhívni a figyelmet:

 • A bérlet időtartamát pontosan meg kell határozni, esetleg fenntartani a hosszabbítás lehetőségét
 • A havi lakbér összege, a kaució összege, kamatozik-e a biztosítékul letett kaució?
 • Ki viseli az esetleges renoválási költségeket?
 • Mekkorák az általunk fizetendő rezsiköltségek, milyen feltételekkel lehet emelni azokat?
 • Milyen körülmények között lehet felmondani a bérleti szerződést?

Bútorozott szobánál/lakásnál elengedhetetlen listát készíteni az összes berendezési tárgyról, mégpedig a főbérlő jelenlétében. Ha bármilyen hiányosságot, hibát veszünk észre, ezt rögzítsük egy átvételi jegyzékben (Übernahmeprotokoll) és írassuk alá a főbérlővel, majd tegyük el.

A következő honlapról tölthet le bérleti szerződést: www.wohnungsboerse.net

Az alábbi honlapokon találhatunk bérlakásokat:

 

http://www.zwischenmiete.de
http://www.studenten-wg.de
http://immobilien.trovit.de
http://www.immobilienscout24.de
http://www.wohnungsboerse.net
http://www.vermietung-online.de
http://mieten.immonet.de
http://www.immozentral.com

http://www.zwischenmiete.de (nagyon jó)
http://www.studenten-wg.de (nagyon jó)
http://www.immobilienscout24.de

http://www.wohnungsboerse.net/
http://www.vermietung-online.de
http://mieten.immonet.de/immobilien.html (ügynökség)
http://www.immozentral.com (ügynökség)

 

Lakcimbejelentés


Először is: a bejelentett lakcím nem tartózkodási engedély! Tartózkodási engedélyre a magyaroknak már nincs szükségük a munkavállaláshoz. A bejelentett lakcímre viszont igen, a munkáltató is kéri, a bankszámla nyitáshoz is kell, adókártyához, betegbiztosításhoz, stb. Az Einwohnermeldeamt, Bürgeramt, Bürgerzentrum, illetve kisebb helyeken a Rathaus szolgál lakcímbejelentésre. A bejelentkezés gyorsan megy, egy nyomtatványt kell kitölteni, és személyi vagy útlevél fénymásolatot is készítenek. A bérleti szerződést sem szabad otthon felejteni, de ez tartományonként változik. A nyomtatványon meg lehet jelölni a vallást. Ez természetesen nem kötelező, ha viszont bejelölöd, akkor az adókártya kiállításánál ezt automatikusan figyelembe veszik és úgy állítják be az adót, hogy minden hónapban Kirchensteuert – egyházi adót – kell fizetni. Tartományonként változik, van, ahol semmit, van, ahol 6 eurót kell fizetni a bejelentkezés során.

Ha megvan a munka, akkor el kell kezdeni lakást keresni. De mielőtt belevágsz jó, ha a következőkkel tisztában vagy Münchennel kapcsolatban. Iszonyatos a túlkereslet a lakások iránt. Ha van rokon vagy ismerős, akkor próbáld összehozni, hogy nála lakhass pár hetet, amíg lakást keresel. Helyben könnyebb intézni az ilyesmit, mint távolról. Ha viszont úgy állsz, mint én, hogy se rokon, se ismerős nincs az adott városban, akkor készülj fel a mérhetetlen szopásra, mert abból kijut majd rendesen.

 

Ha a magam helyzetéből indulok ki, akkor nagyjából a legrosszabb start pozíciót vázolom fel szerintem, ennél csak jobb lehet.

Tapasztalatok

Pontokba szedve, betolok mindent, amit az elmúlt három hónapban tapasztaltam. Legalábbis mindent, amire most így hirtelen vissza tudok emlékezni.

 • Ha nincs nagyjából 5000 euród, akkor felejtsd el, hogy önálló lakást veszel ki. Münchenben az általánosan elfogadott módszer, hogy a tulaj előre kér 3 havi kauciót ezt kiköltözéskor visszaadja, de akkor is marha sok, tekintve, hogy egy ultra mini garzon is 600-700 euró körül mozog az úgynevezett Inneraum-on belül, ami a tulajdonképpeni város. Ha neten találtad a hirdetést, akkor jó eséllyel kerül rá ügynöki jutalék is, amit szintén te fizetsz (év végén visszaigényelhető az adóból), aminek az összege a havi lakbér 2,36-szorosa, ha jól tudom. Vagyis közel öt és félhavi lakbért kell kifizetni csak azért, hogy beköltözz.
 • Könnyebb megoldás, ha szobát bérelsz. Ezt kint, lakóközösségnek (wohngemeinschaft-nak) hívják. Ilyenkor töredéke a lakbér, sok esetben nincs kaució és/vagy ügynöki jutalék. Viszont nagyon hamar elkapkodják.
 • Ha felveszed valakivel a kapcsolatot, és ő előleget kér biztosíték gyanánt, netán megemlíti a Western Union-t, mint pénzküldési lehetőséget, akkor lépj tovább, csalókba futottál.
 • A lakáskereső oldalakon szokott lenni “prémium tag” előfizetési lehetőség (nagyjából 10 euró 10 napra, amivel találkoztam). Ha szorít az idő, akkor vállald be, mert többnyire csak így juthatsz közvetlen kapcsolathoz (értsd: telefonszám) a hirdetővel.
 • Nem érdemes levelezéssel vacakolni, mert nem fogják tartogatni a lakást. Olyan hirdetést keress, ahol van telefonszám. Akkor a túljelentkezés, hogy egy, maximum két nap alatt minden hirdetés elavul. Eleve alig válaszolnak, és nekem a válaszok többsége az volt, hogy már kiadta másnak.
 • Ha beszélsz a hirdetővel (landlord), kérdezz rá mindenre: Viheted-e a háziállatodat? Viheted-e a párodat? Lehet-e dohányozni? Bútorozott-e? Ez tényleg fontos, mert a képeken (már ha vannak) sok esetben a jelenleg ott lakó emberke holmiját/bútorait látod. Aztán amikor meg költöznél nincs ott semmi, csak egy szék.
  De a legfontosabb kérdés: Lesz-e szabályos bérleti szerződés? Ennek hiányában ugyanis nem fogod tudni teljesíteni a Harmadik lépést (ami az adószámmal kapcsolatos és ezáltal a fizetéssel, nyugdíjjal, mindennel), és így borul az egész külföldi élet terved.
 • Ne utasítsd el élből, hogy a várostól messzebb költözz. Keress lakásokat/szobákat az S-Bahn-ok nyomvonalán. Ez a helyi hév, az otthonról is ismert piros vonatokkal. Pikk-pakk bevisznek a városba, és nemcsak a szélére, hanem a kellős közepére, ahonnan mindent el lehet érni.
 • A “vidéki lakások” tagadhatatlan előnye, hogy olcsóbbak, és nem mellesleg ha olyan helyre tévedsz, mint én Schäftlarn-ba, akkor iszonyatosan gyönyörű is, csendes és a tiszta a levegő, és mindenki köszön és mosolyog, aki szembe jön veled. Hátránya viszont, hogy drágább a bérlet, és nem 5 percet fogsz utazni.
 • Ha sikerül telefonon megállapodni és tervezed, hogy kijösz megnézni, lepapírozni a dolgot, akkor tárazz be még 3-4 másik megnézendő lakást is, mert simán képes beröfögni az indulás előtt 5 órával, hogy “Bocs, kiadtam másnak a szobát.”

Merre keress?

Én a következő oldalakon néztem hirdetéseket:

 • http://www.wg-gesucht.de/ - nem túl szép oldal, de alap felhasználóknak is megmutatja a hirdető telefonszámát, ezért hasznos. És nagyjából van angol verziója is. Negatívum, hogy viszonylag szedett-vetett adatokkal vannak ellátva a hirdetések, nem sok hasznos infó olvasható ki.
 • http://www.easywg.de - szép, sok hirdetés van, viszont csak a belépésig tud angolul. Ezt még át lehet hidalni egy Google fordítóval, de ami bosszantóbb, hogy nem tudsz egész Münchenben keresni, hanem be kell jelölnöd, hogy melyik városrészek érdekelnek. Jó eséllyel erről halvány lila gőze sincs az embernek. Be se tudod jelölni mindet, mert csak húszat enged egyszerre. Trükközéssel (többszöri keresés, mindig más városrészekre) megoldható, de macerás. Viszont itt is vannak telefonszámok, így ha a szükség hajtja az embert, akkor érdemes vesződni vele.
 • http://www.immowelt.de - szép, jó a keresője, a hirdetésekhez rendesen meg vannak az adatok, van térkép és a legtöbb esetben még a szobáról feltöltött képek is értékelhetőek. Amennyiben viszont, ha a hirdető nem írja bele a szövegbe a saját elérhetőségét (mobil, email, Facebook), akkor csak a rendszeren keresztül tudod felvenni vele a kapcsolatot. Ez kicsit hátrány, mert még arról sem kapsz infót, hogy elolvasta-e a levelet. Ennek ellenére ajánlom, mert erről az oldalról kaptam a legtöbb választ. Ez se tud angolul.
 • http://www.immobilienscout24.de - ezen a legprecízebb talán az információ kiszolgálás, ellenben nekem elég kevés találatot adott, pedig elég nagy terület- és értéktartományban kerestem. De ha nincs más, akkor nosza, ez is jobb a semminél.
 • Bár én nem jártam sikerrel, de érdemes megpróbálkozni a nem egyetlen példányban fellelhető “Müncheni magyarok” Facebook csoportokban is körbekérdezni. 99%-ban jó szándékú, segítőkész honfitársakba botlasz majd.

Jótanácsok

Saját helyzetem miatt nekem nem volt választási lehetőségem, de ha egy mód van rá, akkor igyekezz szem előtt tartani a következőket:

 • Csak akkor kezdj januárban az új munkahelyen, ha egész decemberben szabad vagy és ki tudsz jönni lakást nézni, mert ezek a jó népek itt nem fognak veled foglalkozni a két ünnep között. Mindenki nyaral, meg ünnepel, hirtelen nem lesz nekik fontos kiadni a szobákat. Nekem mázlim volt, hogy találtam egy bérlőt, aki keres maga mellé bérlőtársat. De ilyen szerencsére senki se apelláljon.
 • Úgy általában kerüld a tipikusan ünnepes-szabadságos időszakokat, mert a költözés után bele kell vesd magad a bürokrácia bugyraiba, ami itt sem fenékig tejfel: a szünet az szünet, nem dolgoznak. Amikor mégis, akkor ráérősek, kényelmesek, sorban állás van és várakozás. Ellenben végig korrektek, segítőkészek és mosolygósak. Legalábbis ez a tapasztalatom. De ha nem hagysz elég időt a költözés és a munkába állás között (mint én: csak 3 napot, amiből 2 a Szilveszter volt), akkor nagyon nehezen fogsz tudni minden szükséges papírt beszerezni 15 nap alatt, hogy fizetést kaphass. De minderről csak a következő bejegyzésben.
 • Ha év közben költözöl, akkor figyelned kell majd a kettős adózásra, vagyis, amikor az adott adóévben két országba is fizeted az adót meg a járulékokat. Szerencsére engem ez nem érint a szilveszteri költözés miatt, ezért nem is tudom miért lehet problémás, de az biztos, hogy szinte minden fórumon megemlítették.
 • Ha a szükség az úr, akkor ne nézd, hogy pók van a sarokban és büdös a hűtő. A kezdeti időszakot át kell vészelni.
 • Ha nem két bőrönddel a kezedben költözöl, mint én, hanem esetleg van kocsid is, akkor pakolj be olyan dolgokat is, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnál: seprű, lapát, ruhaszárító, ágynemű, poharak. Oké, hogy meg lehet venni mindent itt is, viszont most abból indultunk ki, hogy korlátozott anyagi forrásokkal vágsz bele a dologba és az első fizetés még nagyon messze van, addig egy csomó mindent el kell intézni. Én meg se merem mondani, hogy ilyen egyszeri kiadásokra mennyit költöttem.

Ha megvan a szoba és beköltöztél, pihenj egyet, és légy büszke, hogy a legnehezebb lépést megtetted: átlépted a vasfüggönyt. Gratulálok!

Viszont ne ülj túl sokáig a babérjaidon, mert rengeteg dolgot kell még elintézni, mire sikerül megvetni a lábadat. Az elkövetkezendő egy hónap szinte minden napja kritikus fontosságú lesz.

 

Minta párbeszédek

LAKÁSKERESÉS

1. PÁRBESZÉD

Ön albérletet keres. Hirdetésre jelentkezik, időpontot beszél meg, hogy mikor nézhetné meg a lakást.

A: Hallo, guten Tag! Sie haben inseriert, dass Sie ein Zimmer zur Untermiete anbieten.

B: Ja, das stimmt.

A: Wann könnte ich mir das Zimmer ansehen? Mir wären die Abendstunden lieber.

B: Heute abend um 18 Uhr?

A: Bin ich bei Ihnen. Bis zum Abend.

 

 

2. PÁRBESZÉD

Ön albérletet keres. A hirdetővel beszélget a feltételekről.

 

A: Guten Tag. Ich heiße Laslo Kiss und komme wegen der Anzeige in der Zeitung. Gestern habe ich Sie schon angerufen.

B: Richtig. Guten Tag. Mein Name ist Tobler. Treten Sie bitte ein. Sofort zeige ich Ihnen die Wohnung. Hier links ist die Küche,  rechts das Bad. Und mein Zimmer ist hier. Für mich reicht schon dieses kleine Zimmer.

A: Und welches Zimmer könnten Sie uns geben?

B: Dieses große Zimmer kann ich Ihnen zur Verfügung stellen. Gefällt Ihnen es?

A: Ja, sehr.  Können Sie Sie, Frau Tobler,  etwas über die Bedingungen sagen? Was mich interresiert, wieviel ich monatlich zahlen muss und an was für eine Verpflegung Sie gedacht haben?

B: Also: ich denke mir das so, dass Sie die Miete zu zahlen haben inclusive Nebenkosten.  Das macht monatlich 350 Euro.

A: Ich kann es annehmen. Aber wir müssen noch einen Termin besprechen, wann wir in Anwesenheit eines Anwalts den Vertrag unterzeichnen können.