Nyelv


A németet hozzávetőleg 100 millió ember anyanyelve. Többségében Németországban, Ausztriában és Svájcban beszélik. A világ egyik legfontosabb nyelve a spanyol mellett és az angol után. Ami a hovatartozást illeti, a német a nyugati germán nyelvek családjába tartozik.

Németország államnyelve a német, de természetesen sokféle dialektussal találkozhatunk. Ennek oka az ország részbeni széttagoltsága (szászok, frankok, bajorok stb.). A külföldiek szerencséjére egy átlagosan müvelt német szükség esetén bármikor könnyedén átvált a helyi dialektusról az irodalmi németre.Ha lasssan is de folyamatosan beszélünk németül, rögtön a következő mondattal találkozhatunk: Sie sprechen so gut Deutsch. Természetesen a helyi lakosok mindig nagyra értékelik, ha beszéljük a nyelvüket. Angolul sokan beszélnek, de folyamatosan ügyeket intézni vagy munkát találni angolul szinte lehetetlen. Aki valaha is latin

Nyelveket tanult, tudja, hogy a németben milyen nehézségekkel találkozhat. A főneveknek három neme van, amelyeket négy különböző esetre osztanak. Tehát mielőtt kiutazunk érdemes egy alapvető szintet elérni a nyelvben. Enélkül nagyon sok problémával találkozhatunk a németek között. Erről megoszlanak a vélemények, én relatív szélsőséges nézetet vallok.

Aki nem tudja az adott ország nyelvét magas szinten, azt kockáztatja, hogy gyakran (tudta nélkül) kimarad jelentős munkahelyi és kulturális eseményekből. Egyszerűen az ottani élet nagy része úgy zajlik le körülötte, hogy nem szerez róla tudomást.
Perszen ettől még a munkáját tökéletesen elvégezheti, de más az önként vállalt elkülönülés, és más a nyelvtudás hiánya által meghatározott elkülönülés, ami bizonyos helyzetekben, de főként a munkahelyen, igen kellemetlen lehet., Ha valaki Németországban ma úgy akar dolgozni, hogy neki is öröme teljen benne, akkor az adott ország nyelvét és talán az angol nyelvet is minél magasabb szinten kell beszélnie.